Yangın merdivenleri, öteki katlardan ayrılan yangın baplarıyla donatılmalıdır. Bu kapılar yangın durumunda kendiliğinden olarak kapanmalı ve yangının yayılmasını
Yangın vakaları biröte mimarida en sık muhaliflaşılan ve ağır tehlikelere reviş heveslian afetlerden birisi olarak gösterilebilir. Yangına Dayanıklı Kapı modelleri ile tüm dirim ve çalışma alanlarında emniyetliğin sağlanması amaçlanır.
Yangın kapkaloriın (müstacel çıkış kapkaloriın) baş amacı olası bir ivedi durumda binanın tahliyesinin hızlı ve güvenli bir şeklide bünyelmasını sağlamlamaktır. Aynı zamanda binanın bir yeğinndaki tütün, yangın, gaz yağı vs. kabil durumlarda bir anlamda izolasyon sağlayarak bu negatif koşulların özge katlara intikalini kösteklemek veya olası olduğu denli geciktirmektir.
Sızdırmaz yangın kapıları: Bu tip yangın bapları, yangın sırasında duman ve alevlerin başka alanlara yayılmasını önlemek dâhilin mutasavvertır. Özel contalar ve kapı pervazları, yangın sırasında tütünın ve alevlerin geçmesini engeller.
Peklik: Yangın kapısının yangına dayanıklı olması ve belli başlı bir süre süresince ısıyı engelleyebilmesi önemlidir. Kapının dayanıklılığına nazaran belirlenen “EI” kıymeti, yangına karşı direnç seviyesini belirtir.
İşyeri ve Ticari Binalar: İşyeri ve ticari binalar ciğerin yangın merdiveni zorunluluğu, yapı yüksekliğine ilişkilı olarak Umumi olarak, 2023 seneı bakımından 30 metreden henüz erdemli olan nöbetyeri ve ticari binalarda yangın merdiveni zaruri hale gelmektedir.
Baplar fakat bu pıtrakı kalite kontrollerinden geçtikten sonra etiketlenir ve kullanıma hazır hale getirilir. Malzeme bilimi ve mühendisliğindeki devam eden gelişmeler, yangın kapılarının etkinliğini ve güvenilirliğini daimî olarak iyileştirerek, çatı güvenlik sistemlerinde nazik bir dahihandan olmaya devam etmelerini esenlar.
Eğer bir bapnın yangına dayanıklılık dair bir belgesi yoksa bu durumda bu kapılar umumi olarak müstacel çıkış bapsı namına bina kesilme aralarındaki merdiven intikallerinde Yangın kapısı kullanılmaktadır. Bu tip baplar görünüm olarak yangın kapısı ile aynı olsa da özellikleri genel olarak farklıdır. Tercihe gereğince bâtınstrüktürsı ve kullanılan sac lafınlığı standarttan elan zarif kullanılarak maliyet düşürülmekte ve yangın kapısının bedelı daha buna rabıtlı olarak elan bozuk olmaktadır.
Yangın Bapsı taban amacı insanoğluın zarar gıyaben binadan ayrılarak dışarıya yahut yangın merdivenlerine ulaşabilmesidir.
Yangın Kapıları ısı ve duman sızdırmadığı yürekin insanların dumandan zehirlenmesine mâni olan ivedi perese kapı modeli olarak bilinmekte, Yangın Yönetmeliği kapsamında kıl payı tamlık kalabalık olan binalarda kullanılması zaruri kılınmaktadır.
Yangın yönetmeliğinde belirtildiği üzere kapıların hudayinabit kapanması gerekmektedir. Bunu sağlamak muhtevain yaylı menteşeler kullanılması yeterli bileğildir , kanat yüzey yerı ve ağırlığına nazaran kapı kapatıcı hidrolik kullanılmalıdır.
Yangın Kapısı seçer özen edilmesi gereken temelı noktalar vardır. Öncelikle Yangın Çıkış Kapısının peklik süresi ve sınıfı belirlenmelidir.
Bapnın kendi kendisini kapatmasını sağlayabilen yaylı menteşenin canipı aralık opsiyonel olarak kırmızıınan hidrolik kanat ile elan kesif tasarruf katkısızlanabilir.
Uzmanlar, yangın bapsı fiyatları konusunda tüketicileri uyarıyor ve oranlı fiyatlı bir yangın kapısının kalitesi dair şüpheleri olabileceğini belirtiyor.